Kun jij zonder enige moeite de lunch halen zonder na je ontbijt nog te eten? Vast niet, en je bent niet de enige. De meeste mensen eten na het ontbijt, rond een uur of elf, nog een plak ontbijtkoek of een ander tussendoortje. Zeker als je de hele dag op kantoor zit of een lange schooldag hebt, heb je nu eenmaal sneller trek. Hoe voorkom je deze eeuwige trek? Lees snel verder!

Van minder eten krijg je minder trek

Van vaak eten krijg je juist meer honger. Om snelle trek te voorkomen, is het van belang dat je minder vaat eet en anders dan je gewend bent. Ons lichaam houdt van stabiliteit. Hoe minder grote veranderingen, hoe beter. Wanneer je eet, neemt de hoeveelheid suiker in je bloed toe. Als reactie hierop maakt je lichaam het hormoon insuline aan om de suikerspiegel weer te verlagen.

Hoe werkt het in je lichaam

Je bloedsuiker stijgt snel als je producten eet die veel suiker en snelle koolhydraten bevatten, zoals witbrood, cola en fruitsap. Deze producten zorgen voor een suikerpiek gevolgd door een stoot insuline. Je lijf wil zo snel mogelijk van het overschot aan suiker af, zodat het zo snel mogelijk terug kan naar de normale toestand. De insuline zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker in je bloed snel afneemt. Hierdoor is je suikerspiegel binnen twee uur alweer zo laag dat je lichaam opnieuw vraagt om brandstof. Voor jou voelt dit als honger, waardoor je gaat eten. Voor je het weet, rol je van suikerpiek naar suikerpiek en eet je de hele dag door. Je zult begrijpen dat je zo meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt en dat je aankomt.

Je kunt er dus het best voor zorgen dat je regelmatig eet en dat je niet te veel suikers binnen krijgt. Ga dus voor een gezonde boterham, cracker of wat fruit.