Er zijn veel verschillende soorten desserts en daarbij ook veel verschillende soorten dessertwijn. Vooral bij zoete desserts is het lastig om een bijpassende wijn te vinden. Gouden vuistregel is dat de wijn minstens zo zoet moet zijn als het gerecht of zelfs zoeter. Is de wijn minder zoet, dan zal de wijn veel zuurder en harder over komen.

Bij chocoladedesserts kun je gaan voor een Port of een Pedro Ximénez. Een Pedro Ximénez is een zoete sherry, gemaakt van Pedro Ximénez druiven. Sherry komt uit het zuid Spaanse Andalusië en is één van de zoetste dessertwijnen ter wereld. De PX druiven worden gedroogd in de zon totdat ze verschrompelen. Een groot gedeelte van het water in de druiven verdampt, zodat er naar verhouding veel meer suiker in de druiven zit. De druiven worden geperst en vervolgens versterkt met wijnalcohol.

Fruitdesserts zijn weer een betere match met een glas Sauternes of Moscato d’Asti. Het zuur van het fruit en de zuren in de wijn vullen elkaar mooi aan en zorgen voor een goede wijn en spijs balans. Een Moscato d’Asti heeft een bubbeltje waardoor de wijn een friszoete smaak krijgt.

Online dessertwijn kopen is erg makkelijk. Bekijk het volledige wijnassortiment bij de Wijnbeurs. Of je nu op zoek bent naar een dessertwijn of een rode, witte, mousserende of rosé wijn, het kan allemaal. Zin om meerdere wijnen te proberen? Ga dan eens voor een wijnpakket