Heb je zin in een bijzonder, mals stuk vlees? Dan is ribeye voor jou een goede keuze. Je bereidt deze biefstuk makkelijk in een pan of in de oven. Wil je extra uitpakken, dan is dit stuk vlees ook ideaal om te grillen op de BBQ. In dit artikel geven wij van Bollensteak antwoord op vragen, zoals: hoe lang bak je een ribeye? En op hoeveel graden?

Van welk deel van de koe komt een ribeye biefstuk?

De naam zegt het al, een stuk ribeye vlees is afkomstig van de rib. Velen zijn het erover eens dat dit het lekkerste stukje vlees van het rund is. Het is in ieder geval het meest sappige stukje vlees. Dit komt door het ronde stukje vet in het vlees, wat met een beetje fantasie op een oogje lijkt. In Nederland wordt de term ‘marmering’ hier vaak voor gebruikt. De ribeye wordt gesneden uit een spier die het rund weinig gebruikt. Hierdoor is het vlees een stuk minder ‘taai’ dan andere soorten rundvlees.

Hoe kan ik het ribeye gerecht bereiden?

Het klaarmaken van dit stuk vlees kan op verschillende manieren. Je kunt de ribeye braden in de pan, grillen op de barbecue of bakken in de oven. Tegenwoordig horen we ook veel over de ‘sous vide’ techniek om je ribeye klaar te maken. De keuze qua bereiding hangt vooral af van je eigen smaak en voorkeur. Het mooie ervan is, dat je iedere keer weer wat nieuws kan proberen qua recepten en smaken.

Hoewel het bereiden van een ribeye makkelijk is, zijn er twee basisregels die je helpen om het vlees nog lekkerder te maken. De eerste is dat de ribeye minimaal een half uur voordat je begint met bakken uit de koelkast gehaald moet worden. Zo kan het vlees op kamertemperatuur komen. Nadat het vlees op kamertemperatuur is gekomen, strooi je er peper en zout op. Anders zorgt het zout ervoor dat het vocht uit het vlees trekt. De tweede tip, is om het vlees even droog te deppen met een theedoek voor je begint.

Hoe kan ik de ribeye bakken?

Ouderwets vlees bakken in de pan is altijd een goede keuze. Na het klaarmaken van de ribeye kun je een goede plak boter in de pan leggen of zonnebloemolie gebruiken. Eventueel kun je voor de extra smaak nog kruiden gebruiken, zoals rozemarijn. Bak de ribeye steak op hoog vuur 1 minuut aan. Het is namelijk belangrijk om het vlees in korte tijd dicht te schroeien, wanneer je deze rare tot medium rare wilt hebben. Vervolgens kun je het vuur lager zetten om het vlees nog 3 tot 5 minuten verder te garen. Laat de ribeye daarna nog even 2 minuten rusten door deze in aluminiumfolie in te pakken. Voor een medium ribeye kun je een kerntemperatuur van 52-54 graden aanhouden. Daarna kun je de ribeye eventueel lekker marineren met saus of eten met groente.

Waar kan ik ribeye bestellen?

In het assortiment van Bollensteak kun je ribeye kopen die mals van structuur zijn en hoog van smaak. Wij letten goed op de marmering van het vet, omdat deze zeer bepalend is voor de smaak van het stuk vlees. De steak die je bij Bollensteak koopt is afkomstig uit de 120 graden graan gevoerde ribeye uit Noord-Amerika. Het wordt geseneden door onze eigen mensen en komt zo drect naar jouw bord toe. Wil je meer weten over ribeye, of ben je nieuwsgierig naar andere vleessoorten, zoals bavette of kippendijfilet? Neem dan eens een kijkje op onze website.