Waarom een maaltijd bestellen als je zelf eenvoudig een maaltijd klaar kunt maken. Het is volkomen logisch dat je niet altijd zin hebt om te koken en daarom zijn zelfverwarmende maaltijden een oplossing. Met een druk op de knop heb je een warme en gezonde maaltijd, bijvoorbeeld chili con carne of kip-curry. Het bestek en de servet zitten erbij en dit maakt een zelfverwarmende maaltijd de ideale oplossing, wanneer je ver van de bewoonde wereld bent of geen magnetron voor het grijpen hebt.

Hoe werkt een zelfverwarmende maaltijd?

Onderin de verpakking van de maaltijd zit een afgesloten compartiment met een ampul water en korreltjes calciumoxide. Je breekt de ampul kapot door erop te drukken en wanneer er een reactie plaatsvindt tussen calciumoxide en water komt warmte vrij die je eten opwarmt. Het opwarmen verloopt CO2- en energieneutraal.

Wat is calciumoxide?

Calciumoxide is ongebluste kalk. In de Romeinse tijd waren er al kalkovens waarin calciumoxide uit schelpen werd gewonnen. Het product wordt ingezet bij de afvalwaterreiniging om de zuurgraad te verminderen en in de metaalindustrie om verontreinigingen in het erts te verwijderen. In de papierindustrie moet het lignine oplossen en wordt het gebruikt in het bleekproces. In de agrarische sector wordt het soms gebruikt om zure bodem te verbeteren. Na de reactie met water blijft er enkel kalkzand over. Het schijnt dat deze techniek is afgekeken van militaire gevechtsrantsoenen.