Vorig jaar werden veel mensen opgeschrikt door de cijfers van overgewicht bij volwassenen in ons land. Uit onderzoek bleek dat meer dan 50% een te hoog BMI heeft. Waarom starten we toch telkens weer met een dieet en kunnen we dit maar niet volhouden? Waarom zien we de cijfers in de Westerse wereld alleen maar toenemen en hebben veel mensen tegenwoordig een haat-liefdeverhouding met eten? Het antwoord ligt eigenlijk meer voor de hand dan we denken: afvallen is namelijk meer dan alleen gezond eten en bewegen. Het vraagt om een nieuwe mindset, een andere levenswijze. Bovendien pakken veel mensen het helemaal verkeerd aan. Ze ontzeggen zich alles wat ze lekker vinden. Het zogenaamde ‘verboden voedsel’ en vallen daardoor weer te snel in hun oude voedingspatroon. Hoog tijd dus om hier verandering in te brengen. 

Voor de mensen die zich in de bovenstaande situatie herkennen hebben wij gelukkig goed nieuws. Er bestaat namelijk niet zoiets als verboden voedsel tijdens een dieet of een gezond voedingspatroon. Een keer food places near me zoeken en eten laten bezorgen moet dan ook gewoon kunnen. Je kunt niet alleen op een blaadje sla leven. Net zoals je niet je hele leven repen chocola naar binnen moet werken. Het vinden van de juiste balans is de sleutel naar succes.  

Wat is ongezond? 

Laten we allereerst deze vraag proberen te beantwoorden. Heel vaak krijgen diëtisten namelijk de vraag of een bepaald product wel gezond is. Maar wat is gezond? Iemand met een heel gezond voedingspatroon en een prima BMI kan best wel een keertje langs de Mc Drive rijden, zonder dat dit direct van invloed zal zijn. Wanneer deze persoon echter iedere week een hamburger scoort, kan het inderdaad zo zijn dat hij of zij ongezonder leeft. De producten in kwestie zijn dus niet per se ongezond, maar wel de frequentie en hoeveelheid die je neemt. 

Een gezond voedingspatroon draait om balans. Daar hoort ook wel eens een lekkere cheatmaaltijd bij. Wat eten we vandaag? Dat hoort geen vraag te zijn om te kwellen, maar iets leuks om naar uit te kijken. Je hoeft jezelf echt niets te ontzeggen. Zelfs niet als je op dieet bent.  

Eet gevarieerd 

De grootste valkuil tijdens het afvallen is dat mensen een geheel eentonig voedingspatroon aanhouden. Dit komt voornamelijk doordat ze van bepaalde voedingsmiddelen geloven dat deze goed gegeten kunnen worden en daardoor niet van dat eetpatroon durven af te stappen. Door minder gevarieerd te eten, zorg je er echter voor dat je lichaam bepaalde vitamines en mineralen tekort gaat komen. Hierdoor krijg je trek in lekkere dingen en ben je sneller geneigd om de handdoek in de ring te gooien. 

Als je wil afvallen is het dan ook belangrijk om zo gevarieerd mogelijk te eten. Gezond eten hoeft niet saai te zijn. Bovendien val je af zolang je minder eet dan je dagelijkse energiebehoefte. Het kan daarom, zeker gedurende de eerste weken van je dieet, verstandig zijn om calorieën te tellen. Zo weet je precies wat je eet en krijg je meer inzicht in de calorieën van bepaalde voedingswaren. Je weet bovendien dat als je een tekort hebt opgebouwd, je je eventueel ook wel eens incidenteel kunt verwennen met eten bestellen Enschede. Zo werk je langzaam toe naar een nieuwe levenswijze. Geen dieet, geen verboden voedsel, enkel gezonder leven en jezelf af en toe verwennen!