Bij mensen bestaat hun voeding uit een mix van voedingscomponenten. Dit zijn stoffen die onmisbaar zijn voor de groei en instandhouding van een organisme. De voedingscomponenten komen voor in grote of kleine hoeveelheden. Een macronutriënt is een voedingscomponent die in grote hoeveelheden voorkomt en daarnaast veel energie levert.

Macronutriënten worden opgedeeld in drie verschillende groepen, namelijk: koolhydraten, vetten en eiwitten. Naast deze drie groepen van voedingscomponenten, bevat de meeste voeding van de mens ook nog water.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn leverancier van de energie die nodig is om in leven te blijven. Deze koolhydraten komen in de vorm van zetmeel, een onmisbaar voedingsbestanddeel voor dieren en mensen.

Vetten

Vetten komen veelvoudig voor in de vorm van druppeltjes en worden in verschillende lichaamscellen opgeslagen. Het weefsel waarin het vet wordt opgeslagen, noemt men vanzelfsprekend vetweefsel. In het bloed bevinden vetten zich in de lipoproteïnen. Na een maaltijd bevinden zich veel lipoproteïne in het bloed, omdat zij het vet onder andere vervoeren naar het vetweefsel.

Eiwitten

Eiwitten hebben een aantal belangrijke functies in het menselijk lichaam.

  • Chemische omzetting: Enzymen zijn verantwoordelijk voor de stofwisseling. Voedingsstoffen worden dan omgezet in bouwstenen en energie.
  • Structuur: Eiwitten zorgen voor het in stand houden van dynamische structuren.
  • Transport: Eiwitten zijn betrokken bij de transport van stoffen binnen en buiten de cellen.
  • Communicatie: Bepaalde eiwitten zijn hormonen en zorgen voor de communicatie tussen cellen op afstand.